sâmbătă, 10 decembrie 2016

BON DE CONSUM

       Serveste ca:
  • - document de eliberare din magazie pentru consumul materialelor;
  • - document justificativ de scadere din gestiune;
  • - document justificativ de inregistrare in evidenta magaziei si in contabilitate.
       Se intocmeste in doua exemplare, pe masura lansarii, respectiv eliberarii materialelor din magazie pentru consum, de compartimentul care efectueaza lansarea, pe baza programului de productie si a consumurilor normate, sau de alte compartimente ale unitatii, care solicita materiale pentru a fi consumate. 
       Bon de consum se poate intocmi intr-un exemplar in conditiile utilizarii tehnicii de calcul.
       Bon de consum (colectiv), in principiu, se intocmeste pe formulare separate pentru materialele din cadrul aceluiasi cont de materiale, loc de depozitare si loc de consum.
       In situatia cand materialul solicitat lipseste din depozit, se procedeaza in felul urmator:
  • - in cazul intocmirii unui bon de consum se completeaza rubrica cu denumirea materialului inlocuitor, dupa ce, in prealabil, pe verso formularului se obtin semnaturile persoanelor autorizate sa aprobe folosirea altor materiale decat cele prevazute in consumurile normate;
  • - in cazul intocmirii unui bon de consum (colectiv) se taie cu o linie denumirea materialului inlocuit si se semneaza de aprobare a inlocuirii, in dreptul randului respectiv. Dupa inscrierea denumirii materialului inlocuitor se intocmeste un bon de consum separat, aplicandu-se un semn distinctiv sau materialul inlocuitor se inscrie pe un rand liber in cadrul aceluiasi bon de consum.
        La intocmirea unui bon de consum, coloanele "Unitatea de masura" si "Cantitatea necesara" de pe randul 2 se completeaza in cazul cand se solicita si se elibereaza din magazie materiale cu doua unitati de masura.
       Daca operatiunile de predare-primire a materialelor nu pot fi suspendate in timpul inventarierii magaziei de materiale, comisia de inventariere trebuie sa inscrie pe documentul respectiv mentiunea "predat in timpul inventarierii".
       Bonul de Consum Circula:
  • - la persoanele autorizate sa semneze pentru acordarea vizei de necesitate (ambele exemplare);
  • - la persoanele autorizate sa aprobe folosirea altor materiale, in cazul materialelor inlocuitoare;
  • - la magazia de materiale, pentru eliberarea cantitatilor prevazute, semnandu-se de predare de catre gestionar si de primire de catre delegatul care primeste materialele (ambele exemplare);
  • - la compartimentul financiar-contabil, pentru efectuarea inregistrarilor in contabilitatea sintetica si analitica (ambele exemplare).
      Bonul de Consum se arhiveaza la compartimentul financiar-contabil.
      Continutul minimal obligatoriu de informatii al formularului Bon de Consum este urmatorul:
  • - denumirea unitatii;
  • - denumirea formularului;
  • - produs/lucrare (comanda); norma; bucati lansate;
  • - numarul documentului; data eliberarii (ziua, luna, anul); numarul comenzii;
  • - denumirea materialului (inclusiv sortimentul, marca, profilul, dimensiunea); cantitatea necesara; U/M; cantitatea eliberata; pretul unitar; valoarea;
  • - data si semnatura gestionarului si a primitorului.

  • Click model bon de consum

FIŞĂ DE MAGAZIE

      Pentru tinerea stocurilor, de baza ramane inca Fisa de magazie. E adevarat, putini mai sunt cei care o completeaza, dar lipsa acesteia poate atrage aplicarea unei amenzi din partea organelor de control. Le puteti gasi la orice papetarie sau le puteti face direct pe calculator. Problema este ca atunci cand vine controlul, fisa trebuie sa fie printata si nu sa se printeze in acel moment, pentru ca se va considera ca nu le-ati avut si ca nu le-ati printat ca sa puteti aranja stocurile cum va doriti.


Accesând link-urile de mai jos găsiti 2 modele de fișă de magazie



NOTĂ DE RECEPŢIE ŞI CONSTATARE DE DIFERENŢE



    a) Serveste ca:
    - document pentru receptia bunurilor aprovizionate;
    - document justificativ pentru incarcare in gestiune;
    - document justificativ de inregistrare in contabilitate.
    b) Se foloseste ca document de receptie obligatoriu numai in cazul:
    - bunurilor materiale cuprinse intr-o factura sau aviz de insotire a marfii, care fac parte din gestiuni diferite;
    - bunurilor materiale primite spre prelucrare, in custodie sau in pastrare;
    - bunurilor materiale procurate de la persoane fizice;
    - bunurilor materiale care sosesc neinsotite de documente de livrare;
    - bunurilor materiale care prezinta diferente la receptie;
    - marfurilor intrate in gestiunile la care evidenta se tine la pret de vanzare.
    c) În alte cazuri decat cele mentionate la lit. b), receptia si incarcarea in gestiune, dupa caz, si inregistrarea in contabilitate se fac pe baza documentului de livrare care insoteste transportul (factura, avizul de insotire a marfii etc.).
    Se intocmeste in doua exemplare, la locul de depozitare sau in unitatea cu amanuntul, dupa caz, pe masura efectuarii receptiei. În situatia in care la receptie se constata diferente, Nota de receptie si constatare de diferente se intocmeste in trei exemplare de catre comisia de receptie legal constituita.
În cazul in care bunurile materiale sosesc in transe, se intocmeste cate un formular pentru fiecare transa, care se anexeaza apoi la factura sau la avizul de insotire a marfii.
Datele de pe verso formularului se completeaza numai atunci cand se constata diferente la receptie.
       Circula:
    - la gestiune, pentru incarcarea in gestiune a bunurilor materiale receptionate (toate exemplarele);
    - la compartimentul financiar-contabil, pentru intocmirea formelor privind reglementarea diferentelor constatate (toate exemplarele), precum si pentru inregistrarea in contabilitatea sintetica si analitica, atasata la documentele de livrare (factura sau avizul de insotire a marfii);
    - la unitatea furnizoare (exemplarul 2) si la unitatea de transport (exemplarul 3), pentru comunicarea lipsurilor stabilite.
     Se arhiveaza la compartimentul financiar-contabil.
     Continutul minimal obligatoriu de informatii al formularului este urmatorul:
    - denumirea unitatii;
    - denumirea, numarul si data (ziua, luna, anul) intocmirii formularului;
    - numarul facturii/avizului de insotire al marfii etc., dupa caz;
    - numarul curent; denumirea bunurilor receptionate; U/M; cantitatea conform documentelor insotitoare; cantitatea receptionata, pretul unitar de achizitie si valoarea, dupa caz;
    - numele, prenumele si semnatura membrilor comisiei de receptie, in conditiile in care se face receptia marfii primite direct de la furnizor sau data primirii in gestiune si semnatura gestionarului in situatia in care apar diferente;
    - pretul de vanzare si valoarea la pret de vanzare, dupa caz, pentru unitatile cu amanuntul.
In conditiile in care nu se inscriu datele valorice in Nota de receptie si constatare de diferente, este obligatoriu ca aceste date sa se regaseasca intr-un alt document justificativ care sta la baza inregistrarii in contabilitate a valorii bunurilor.


joi, 8 decembrie 2016

FIȘA MIJLOCULUI FIX

 Serveşte ca document pentru evidenţa analitică a mijloacelor fixe.
 Se întocmeşte într-un exemplar, de compartimentul financiar-contabil, pentru fiecare mijloc fix sau pentru mai multe mijloace fixe de acelaşi fel şi de aceeaşi valoare care au aceleaşi cote de amortizare şi sunt puse în funcţiune în aceeaşi lună.
Se păstrează pe grupe de mijloace fixe, în ordinea codurilor din clasificarea imobilizările corporale conform legislaţiei în vigoare, iar în cadrul acestora, fişele mijloacelor fixe se grupează pe locuri de folosinţă.
Când formularul este folosit ca fişă colectivă, nu se sortează pe locuri de folosinţă.
Fişele mijloacelor fixe scoase din funcţiune sau transferate se scot din cartotecă şi se păstrează separat.
Se completează pe baza documentelor justificative privind mişcarea mijloacelor fixe sau modificarea valorii de inventar a acestora, ca urmare a completării, îmbunătăţirii, modernizării sau reevaluării lor (bon de mişcare a mijloacelor fixe, proces-verbal de scoatere din funcţiune etc.).
Când formularul este folosit ca fişă colectivă, mijloacele fixe se înscriu pe un singur rând, specificându-se în prima coloană numerele de inventar atribuite. În acest caz, valoarea unitară de inventar se poate înscrie în coloana a treia a formularului.
În coloana "Bucăţi", intrările se înscriu "în negru", iar ieşirile "în roşu".
Înregistrările în coloanele "Debit", "Credit" şi "Sold" se fac la valoarea de inventar a mijloacelor fixe.
În rubrica destinată datelor tehnice de identificare a mijlocului fix, în afară de datele privind marca, numărul de fabricaţie, seria, se înscriu şi părţile componente ale mijlocului fix. De exemplu, la o clădire se completează instalaţiile de încălzire centrală, sanitare, electrice etc.
Data amortizării complete şi cota de amortizare se înscriu în spaţiile rezervate.
 Nu circulă, fiind document de înregistrare contabilă.
 Se arhivează la compartimentul financiar-contabil.
Conţinutul minimal obligatoriu de informaţii al formularului este următorul:
- denumirea formularului;
- numărul de inventar;
- felul, seria, numărul şi data documentului de provenienţă;
- valoarea de inventar;
- amortizarea lunară;
- denumirea mijlocului fix şi caracteristici tehnice;
- accesorii;
- grupa; codul de clasificare; data dării în folosinţă (anul, luna); data amortizării complete (anul, luna); durata normală de funcţionare; cota de amortizare (%);
- numărul de inventar (de la număr la număr); documentul (felul, numărul, data); operaţiunile care privesc mişcarea, creşterea sau diminuarea valorii mijlocului fix; debit; credit; sold.
                                                                Img. Fișă mijloc fix




REGISTRUL NUMERELOR DE INVENTAR

Serveşte ca document de atribuire a numerelor de inventar mijloacelor fixe existente în unitate, în vederea identificării lor.
Se întocmeşte de compartimentul financiar-contabil, pe grupe de mijloace fixe, prin înregistrarea cronologică a mijloacelor fixe intrate în unitate.
Se poate folosi, fie câte un registru pentru fiecare grupă de mijloace fixe, fie un registru pentru mai multe grupe, în funcţie de numărul mijloacelor fixe existente şi al celor care urmează a intra în unitate.
În scopul asigurării controlului asupra existenţei mijloacelor fixe, se atribuie fiecărui mijloc fix, care constituie obiect de evidenţă, un număr de inventar în momentul intrării în unitate prin achiziţionare, construire, confecţionare, transfer etc. (cu excepţia celor luate cu chirie), care se consemnează în registrul numerelor de inventar. Numerele de inventar atribuite mijloacelor fixe care circulă prin schimb (tuburi pentru oxigen, butoaie etc.) nu se imprimă pe acestea.
Numerotarea mijloacelor fixe în cadrul registrului se face, de regulă, în ordinea succesivă a numerelor şi pe grupe de mijloace fixe.
La stabilirea numerelor de inventar în cadrul seriei se au în vedere, atât mijloacele fixe existente, cât şi mijloacele fixe care vor fi achiziţionate, construite sau confecţionate în anii următori.
Numărul de inventar atribuit unui mijloc fix urmează să fie trecut în toate documentele care privesc mijlocul fix respectiv.
Numărul de inventar atribuit se imprimă direct pe obiect (cu vopsea sau prin poansonare) sau se gravează pe o plăcuţă ce se fixează pe mijlocul fix respectiv sau prin alte mijloace care să asigure identificarea mijlocului fix respectiv.
Pe fiecare obiect este obligatoriu să se imprime şi iniţialele unităţii căreia îi aparţin mijloacele fixe respective.
Pentru mijloacele fixe complexe (formate din mai multe obiecte componente) şi pentru mijloacele fixe a căror evidenţă se ţine pe tronsoane (conducte de distribuţie gaz metan, drumuri, linii electrice etc.), pe fiecare obiect se indică numărul de inventar atribuit. În aceste cazuri, este necesar ca, pe lângă numărul de inventar respectiv, să se folosească şi numere suplimentare.
Numerele de inventar ale mijloacelor fixe transferate altor unităţi sau scoase din funcţiune nu pot fi atribuite altor mijloace fixe intrate în unitate. Aceste numere rămân libere până la renumerotarea mijloacelor fixe, când se întocmeşte un nou registru al numerelor de inventar.
Mijloacele fixe închiriate se evidenţiază în contabilitatea unităţii care le-a luat cu chirie, în conturile în afara bilanţului, cu numerele de inventar atribuite de unitatea care le-a dat cu chirie.
Principalele date ale formularului se completează astfel:
- în coloana 1 se înscrie numărul de inventar;
- în coloana 2 se înscrie codul mijlocului fix;
- în coloana 3 se înscriu, pe scurt, datele strict necesare pentru identificarea mijlocului fix;
- în coloana 4 se înscrie locul unde se află mijlocul fix. În cazul mişcărilor frecvente, această coloană se completează cu creionul negru, pentru a se putea şterge denumirea locului de folosinţă anterior şi a se înscrie noul loc unde se află mijlocul fix;
- coloana 5 se foloseşte în măsura în care sunt necesare şi alte menţiuni decât cele făcute în celelalte coloane, ca, de exemplu, menţiuni privind transferul sau scoaterea din funcţiune a mijlocului fix.
Nu circulă, fiind document de înregistrare contabilă.
Se arhivează la compartimentul financiar-contabil.
 Conţinutul minimal obligatoriu de informaţii al formularului este următorul:
- denumirea formularului;
- denumirea unităţii;
- numărul de inventar; codul de clasificare; denumirea mijlocului fix şi caracteristici tehnice; locul unde se află.
                                         Img. Registrul numerelor de inventar

FACTURĂ FISCALĂ

Factura este un document contabil emis de o companie (furnizorul), catre o alta companie sau persoana (clientul), document ce contine lista cu produsele vandute sau serviciile prestate clientului de catre furnizor. O factura mai contine datele de identificare fiscala a clientului (emitentul), datele furnizorului (persoana fizica sau juridica), cota de TVA, precum si pretul, cantitatea si valoarea fiecarui produs vandut.
Factura fiscala trebuie sa cuprinda obligatoriu urmatoarele informatii:
a)seria si numarul facturii;
b)data emiterii facturii;
c)numele, adresa si codul de inregistrare fiscala al persoanei care emite factura;
d)numele, adresa si codul de inregistrare fiscala, dupa caz, al beneficiarului de bunuri sau servicii;
e)denumirea si cantitatea bunurilor livrate, denumirea serviciilor prestate;
f)valoarea bunurilor sau serviciilor, exclusiv taxa pe valoarea adaugata;
g)cota de taxa pe valoarea adaugata sau mentiunea scutit cu drept de deducere, scutit fara drept de deducere, neimpozabil sau neinclus in baza de impozitare, dupa caz;

h)valoarea taxei pe valoarea adaugata, pentru operatiunile taxabile.
                                             Img. 1 Model factura fiscală:
Pentru  a vedea pași de completare a unei facturi va rog sa accesați link-ul https://www.youtube.com/watch?v=ekONPvVaFPI&t=3s